Quicksearch hälsosatsning i fokus på HP:s mittuppslag

Hälsosatsningen gav bättre medarbetare

HALMSTAD.
Det står frukt i stället för godis på borden, möten hålls gåendes och de anställda ”tävlar” om vem som är mest hälsosam. Här är företaget som lägger dyra pengar på sina anställdas välmående.

 PUBLICERAD 03:02 UPPDATERAD 07:40

En satsning värd varenda krona.

– Ja, absolut! Det är helt klart värt det. Hur du mår påverkar hela ditt liv och vi vill att alla hos oss ska må bra. Då får vi också mer positiva medarbetare, hävdar Ulrica Björnhag, vd för IT-företaget Quicksearch på Slottsmöllan.

Friskvårdsbidrag och kanske en hälsokontroll finns det många företag som erbjuder sina anställda. Men större hälsosatsningar än så hörs mer sällan. Det finns dock undantag.

– Många erbjuder nog friskvård av pliktskyldighet, men hos oss är det med passion. Jag är förvånad att företag inte tar tag i det på ett bättre sätt, speciellt med den kunskap som finns om vilken stor påverkan en god hälsa har, menar Björnhag.

På IT-bolaget har hälsa gått hand i hand med arbetsplatsen i sju års tid. Då tog Ulrica kontakt med en hälsospecialiserad firma i Halmstad – och effekterna har inte låtit vänta på sig.

– Företagshälsovården kändes så mossigt och när jag letade runt efter alternativ hittade jag Hälsoteamet. Vi har till exempel utvecklare som sitter still mycket så vi ville förebygga problem men att det samtidigt skulle vara lustfyllt och med fokus på långsiktigt bättre hälsa. De som inte är med i matchen från början är svårast att få med men det vi kan se är att de mest inbitna Coca-Cola-drickarna gör framsteg. Ett annat bevis på att det här fungerar är att vi har en ovanligt låg sjukfrånvaro.

Camilla Larsson driver Hälsoteamet och ser stora framsteg hos de dryga 30-talet anställda.

– Några var helt omotiverade i början men har blivit helt nya människor. Vi har jobbat mycket med den förebyggande biten med fokus på att förstärka friskheten. Vi har bland annat gjort blodtester, styrketester, arbetat med hållning och gett förslag på åtgärder, säger Larsson.

När HP är på plats håller Camilla en inspirationsfrukost för de anställda. Hon pratar bland annat om kostens betydelse och motionens goda inverkan samtidigt som de lyhörda ”kontorsråttorna” mumsar i sig dagens första mål.

Andra förmåner som de anställda erbjuds är bland annat betald startavgift till Prinsens minne (motionslopp i löpning), gratistider i Söndrumshallen och om de vill träna så går det bra under arbetstid.

Dessutom är nästan varje kvartalsmöte motionsbetonad och varje år koras en vinnare för den som har gjort störst hälsoframsteg jämfört med föregående år.

– Man tävlar mot sig själv. Alla gör så mycket eller lite man vill. Det kan vara små saker som att ta ett äpple när man sällan äter grönsaker. Någon börjar springa, sedan hakar andra på och det blir fler och fler. Det blir ett surr om vad andra har gjort och det smittar av sig, berättar Björnhag.

Kan det inte bli för mycket av det goda då, att anställda känner press att vara hälsosam?

– Jag hade en rädsla att det skulle kunna bli så och därför har jag kollat av det med personalen, men det var inga problem. Det får inte bli överdrivet och var och en bestämmer själva vad man vill göra.

Tony Thorsell: tt@hallandsposten.se

Roger Larsson: rl@hallandsposten.se