Quicksearch i radio P1 – om hur du lyckas med medarbetarundersökningar

Quicksearch medverkan i P1 morgons inslag om medarbetarundersökningar och att lyckas ta steget mellan resultat och handling

Bakgrund

Inslaget grundar sig på forskning vid Lunds Universitetet samt det goda exemplet ATEA, som Quicksearch arbetat tillsammans med under många år, där man på ett strategiskt och målmedvetet sätt lyckats ta steget mellan resultat och handling med mycket goda resultat.

En stor andel svenska företag genomför medarbetarundersökningar, det vill säga skickar ut enkäter till de anställda för att få en bild av läget på arbetsplatsen ur medarbetarnas perspektiv. Men förvånansvärt få har en strategi för hur resultaten från medarbetarna ska användas, enligt forskare vid Lunds Universitet som just nu tittar på enkäterna. Hör en av forskarna, Peter Svensson som deltar i ett forskningsprojekt om undersökningarna.

Quicksearchs bidrag

Vårt deltagande är i egenskap av experter på medarbetarundersökningar och Ulrica Björnhag, VD på Quicksearch, pratar övergripande om vår erfarenhet inom området. Skillnader mellan framgångsrika och mindre framgångrika arbeten. Hur viktig en strategi är inför ett genomförande samt hur ett drömscenario skulle kunna se ut.

Frågor som kommer besvaras är bl.a.

  • Måste man ha en strategi innan man börjar mäta?
  • Varför är det viktigt att göra medarbetarundersökningar?
  • Vanligaste felen företag gör när de ska börja med en medarbetarundersökning?
  • Är det någon skillnad mellan statliga myndigheter och privata bolag?

Läs mer om forskningen:
The voice of the employee: A critical study of employee surveys as a relational practice
Peter Svensson, Magnus Larsson, Robert Holmberg

Artikel:
Företag saknar strategi för medarbetarenkäter

Mer om P1 morgon:
Här får du höra de mest aktuella gästerna för dagen, de intressantaste debatterna och kommentarerna och analyserna. Vi bjuder på vetenskap, kultur, ekonominyheter, väder och tankar för dagen. Här finns också reportagen från Sverige och världen som får dig att stanna upp. Vårt morgonmagasin når störst publik i P1 på vardagar och är ett av Sveriges Radios mest populära program. Vi når upp till 750 000 lyssnare och vår publikundersökning visar att 85 procent av P1-morgons lyssnare kan tänka sig att rekommendera programmet till någon annan.

Lyssna på hela programmet här